De ce a făcut creștinismul atât de mult rău ?

“Unde era Dumnezeu când creștinii îi măcelăreau pe musulmani și pe evrei – inclusiv femei și copii – în timpul “sfintelor” Cruciade? De ce a permis Dumnezeu “copiilor Lui”să ardă aproape întreaga populație de “necredincioși” evrei din Spania în vremea Inchiziției? De ce ar îngădui un Dumnezeu atotiubitor bisericii să participe la Holocaust ( în cel mai bun caz se poate spune că s-a uitat în altă direcție ) și să facă toate aceste lucruri “în numele Lui”? “ Edward K. Boyd (tatăl)

Răspuns:

“Primul meu răspuns este că nu cred că Dumnezeu poate fi socotit răspunzător pentru ceea ce a făcut sau va face Biserica Catolică – sau orice altă biserică ori religie din lume.

Din punctul meu de vedere, Dumnezeul despre care vorbește Biblia și pe care îl întrupează Isus este un Dumnezeu al dragostei, iar acest lucru presupune că este un Dumnezeu al libertății, pentru că nu poți avea dragoste fără libertate. Am fost creați cu capacitatea de a alege dragostea, deci și cu potențialul de a alege opusul acesteia – răul.

A presupune că Dumnezeu este răspunzător pentru răul săvârșit “în numele Lui” – înseamnă a considera că oamenii nu sunt decât niște roboți care duc la îndeplinire un plan divin, dinainte stabilit. Dar, dacă așa ar sta lucrurile, noi nu am putea fi niciodată ființe capabile de dragoste.

Ceea ce vreau să spun este că în ultimă instanță tot răul din lume își are rădăcinile în voința liberă a altcuiva, nu a lui Dumnezeu. Ceea ce Dumnezeu vrea și face este întotdeauna bun. Orice nu este bun își are originea în altceva sau în altcineva, nu în Dumnezeu.

Faptul că “biserica creștină” a ales să comită relele despre care mi-ai scris – și să le comită folosindu-se de numele lui Dumnezeu, nu face decât să dovedească, în opinia mea, că nu tot ce este etichetat drept “creștin” este cu adevărat creștin.

Creștinismul nu este o religie sau o instituție: Este o relație. În sânul religiei creștine sunt și au fost dintotdeauna creștini autentici – oameni care au o relație cu Isus Hristos, o relație care le-a adus mântuirea și schimbarea vieții. Faptul acesta explică tot binele pe care creștinismul l-a adus în lume ( în ciuda răului ). Însă “religia” creștinismului și “instituția” bisericii nu sunt creștine. Numai oamenii pot fi creștini, nu și instituțiile.

Așadar, vreau să fac o distincție clară între creștinismul pe care îl apăr eu și “biserica creștină”: cele două s-ar putea să nu aibă nimic în comun în afară de nume. Nici prin gând nu mi-ar trece să încerc să apăr tot ce s-a săvârșit sub eticheta “creștinismului”. La fel ca tine, și eu sunt revoltat de multe dintre aceste lucruri.” Gregory A. Boyd ( fiul )

Extras din cartea: “Scrisori de la un sceptic” ( un fiu înfruntă întrebările tatălui său despre creștinism ) – Gregory A. Boyd

Cartea o puteți achiziționa de pe: http://www.kerigma.ro

O singură rugăminte avem: atunci când efectuați comandă cărții, la comentarii să menționați pagina noastră:

Christian Passion

God be with all!

Poza: http://www.unsplash.com

Fotograf: Olga DeLawrence

Publicitate

2 gânduri despre „De ce a făcut creștinismul atât de mult rău ?

Adăugă-le pe ale tale

  1. Haideți să vorbim și despre protestanți, nu doar despre catolici:
    – înj timpul lui Hitler protestanții erau relativ majoritari în Germania;
    – în America de Nord protestanții alcătuiau marea majoritate a stăpânilor de sclavi și justificau sclavia rin Biblie (vezi Coliba unchiului Tom);
    – protestan’ii din America de Nord aproape că i-au exterminat pe amerinindieni (nativii americani), dar despre aceasta nu prea se discută.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: