Cine l-a creat pe DUMNEZEU ?

Cine l-a creat pe DUMNEZEU ? Nimeni. El nu a fost creat. El există dintotdeauna. Doar lucrurile care au un început – cum ar fi lumea – au nevoie de un creator. Dumnezeu nu a avut un început, prin urmare Dumnezeu nu a avut nevoie să fie creat.

Pentru persoanele ceva mai mature, răspunsul poate fi mai complet. În mod tradițional, cei mai mulți atei care neaga existența lui Dumnezeu cred că Universul nu a fost creat, el există pur și simplu dintotdeauna. În sprijinul acestei credințe, ei fac referire la legea întâi a termodinamicii: „Energia nu poate fi creată și nu poate fi distrusă”, subliniază ei. Există însă mai multe lucruri care trebuie punctate în formularea unui răspuns.

În primul rând, acest mod de enunțare a legii întâi nu este științific. Un asemenea mod de a pune problema constituie, mai degrabă, o aserțiune filosofică. Știința se bazează pe observație, dar în acest caz, dovezile bazate pe observație, care să sprijinească afirmațiile dogmatice „poate” și „nu poate fi” din aserțiunea de mai sus, lipsesc. De fapt, ea ar trebui să sune cam așa: „[Atât cât putem observa,] cantitatea de energie actuală din Univers rămâne constantă.” Și anume, nimeni nu poate spune că a observat energie actuală nouă începând sau încetând să existe.

Odată ce prima lege a termodinamicii este înțeleasă corect, descoperim că ea nu afirmă că Universul este etern sau că nu a avut un început. Atât cât depinde de legea întâi, energia se poate să fi fost creată sau se poate să nu fi fost creată, după câte putem spune, cantitatea efectivă de energie care a fost creată a rămas constantă de atunci încoace.

Mai mult decât atât, să presupunem de dragul discuției că energia – întreg universul de energie pe care-l numim Cosmos – nu a fost creată, așa cum mulți dintre atei au afirmat în mod constant. Dacă asa stau lucrurile, este lipsit de sens să întrebi cine a creat Universul. Dacă energia este eternă și necreată, bineînțeles că nimeni nu a creat-o. Ea a existat dintotdeauna. Cu toate acestea, dacă este lipsit de sens să întrebi: „Cine a creat Universul?”, de vreme ce acesta a existat dintotdeauna, atunci este la fel de absurd să întrebi: „Cine l-a creat pe Dumnezeu?”, de vreme ce și El există dintotdeauna.

Dacă Universul nu este etern, el are nevoie de o cauză. Pe de altă parte, dacă nu are un început, nu are nevoie de o cauză a începutului său. Tot așa, dacă există un Dumnezeu fără început, este absurd să întrebi: „Cine L-a creat pe Dumnezeu?” A întreba: „Cine a creat necreatul?”  sau „Cine L-a facut pe Cel nefăcut?”, înseamnă a comite o greșeală categorială. E ca și cum ai întreba: „Unde este soția burlacului?”

Extras din cartea: „Cine l-a Creat pe DUMNEZEU?” (Ravi Zacharias si Norman Geisler)evan-dennis-75563

Poza: Evan Dennis pe http://www.unsplash.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: