Cum poate să existe un singur Dumnezeu în trei persoane?

Cum poate Dumnezeu fi unul și trei totodată?

Nu este aceasta o contradicție? Ni s-ar parea firesc să spunem ori că Dumnezeu este unul, și nu trei, ori că El este de fapt trei, și nu unul singur, dar în niciun caz nu am spune că El este și unul singur și trei în același timp. Aceasta ar fi o încălcare a celei mai elementare legi a gândirii, și anume legea contradicției.

În primul rând, credința creștină într-un Dumnezeu compus din trei Persoane(Trinitate) nu este o contradicție. Contradicția apare doar atunci când ceva este și A și non-A, în același timp și în același sens. Dumnezeu este și trei și unul singur în același timp, dar nu și în același sens. El este trei ca număr de persoane, dar unul ca esență. El Se manifestă în trei persoane, dar are o singură natură.

Ar fi o contradicție să afirmăm că Dumnezeu are trei naturi într-una singură sau trei persoane într-o singură persoană. Însă nu avem o contradicție când afirmăm că Dumnezeu are trei persoane împărtășind o singură natură. Dumnezeu este ca un triunghi. Deși are trei laturi, triunghiul este unul singur. Colțurile, luate individual, nu sunt triunghiul în întregul lui. Sau, Dumnezeu este ca 1 la puterea a treia (1³). 1 x 1 x 1 = 1. Dumnezeu nu este 1 + 1 + 1 = 3, aceasta ar fi tritesim sau politeism. Dumnezeu este unul singur, manifestându-Se veșnic și simultan în trei Persoane distincte.

Dumnezeu este dragoste (1 Ioan 4.16). Însă pentru ca dragostea să poată exista, e nevoie de cineva care să iubească ( Tatăl ) pe cineva ( Fiul ) și de un duh al dragostei ( Duhul Sfânt ). Așadar, dragostea însăși este o tri-unitate.

O altă ilustrație a Trinității spune că Dumnezeu este ca mintea mea, ideile și cuvintele. Există unitate între ele, însă fiecare este diferit de cealaltă.

Desigur, Trinitatea este un mister. Este ceva ce trece dincolo de rațiune, fără însă a merge împotriva rațiunii. Putem să o înțelegem, însă nu complet. După cum spunea cineva plin de înțelepciune, „Dacă încercăm să-L înțelegem perfect pe Dumnezeu ne vom pierde mințile, dar dacă nu credem în Trinitate cu sinceritate, ne vom pierde sufletul!”

 

Text extras din cartea: „Cine l-a CREAT pe DUMNEZEU?” ( Ravi Zacharias & Norman Geisler )daniel-hansen-258110

Poza: Daniel Hansen pe http://www.unsplash.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: