De ce nu ai nevoie de icoane?

În primul rând vreau să știi că nu judec pe nimeni! Sunt aici doar ca să prezint Adevărul (făcând asta biblic) chiar dacă te vei supăra… In al doilea rând îți voi da niște motive, de ce nu ai nevoie de icoane pentru a te raporta lui Dumnezeu sau Domnului Isus!

O parte din oameni le folosesc pentru a se închina lor sau pentru a-i ajuta să facă rugăciunile, când biblia spune altceva: „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pămînt, sau în ape supt pămînt. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sînt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea părinţilor în copii pînă la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; şi Mă îndur pînă la al miilea neam de ceice Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele”. Deuteronom 5:8-10

O alta parte din oameni spun că acele icoane chiar sunt înfățișarea Domnului Isus, pentru că s-a „păstrat” din neamuri în neamuri imaginea Lui, pe când biblia spune: „Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg”. Deuteronom 4:15-19

Oare nu vorbește destul de clar până aici Dumnezeu? Ok, să mergem mai departe….

O altă parte din oameni îți spun și te întreabă: „Nu ma rog la icoane! Oare tu nu ai prin casă o poza cu mama ta sau tatăl tău și te uiti la ei cand îți este dor de ei?”

Bun! Acum vine partea de baza a mesajului!

 1. Nu comparați pe Domnul Isus care a trăit acum mii de ani printre noi cu persoanele care trăiesc în momentul de față sau care poate au murit acum câțiva ani. Această comparație nu își are rostul.
 2. Dacă nu te închini înaintea lor și le ții prin casă doar de formă, care este rostul, cu toate că îți faci cruce când le vezi și spui o rugăciune câteodată?
 3. Dacă ar fi adevarate icoanele, oare de ce sunt zeci de mii de chipuri diferite cu Domnul Isus sau cu alți sfinți? Ți-ai pus măcar întrebarea aceasta? Și eu pot să fac un portret asemănător și să îl dau cuiva spunând că acesta este Domnul Isus, iar acel om dacă nu are învățătură prea multă va crede! De ce? Pentru că oamenilor le place să stea în starea lor de confort. Nu doresc să deschidă singuri Cuvântul lui Dumnezeu, să citeasca Adevărul cu ochii lor! Așteaptă doar să le zică preoții din Cuvant ce mai vor ei! Ceea ce este greșit! Pentru că Dumnezeu ne învață să ne umplem de Cuvântul Său care este Viață! ( CERCETAȚI Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viață veșnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. (Ioan.5:39) )
 4. Oare dacă arătăm astfel de icoane copiilor noștri, și îi învățăm asemenea practici nebiblice, nu le imprimăm în minte un Hristos care are mai multe înfățișări? Oare nu îi facem cunfuzi?

Motivul principal pe care vreau să îl scot în evidență:

        Oare Domnul Isus atunci când a trăit pe pământ trupește… oare El de ce nu și-a făcut o icoană cu Tatăl Său?? Să își aducă și El aminte de Tatăl Său când îi este dor? Credeți dvs că nu își amintea cum arată Tatăl Său ca să nu își creeze un chip cioplit cu Fața Lui?

Nu a făcut asta!! Pentru că lucrul acesta trebuie să îl înțelegem și noi! Dacă dorim să ne aducem aminte de Fiul Său! Dacă dorim să îi simțim prezența, nu trebuie să ni-l desenăm pe o bucată de lemn! Trebuie să intram pur și simplu în prezența Lui pe genunchi! Trebuie să ne rugam pentru a primi cercetarea! Nu să te uiți pe perete la o poza cu un personaj și cumva să îl mai și compătimești.

Domnul Isus trebuie să trăiască în inima ta, trebuie să îl simți tu pentru a te cerceta! Nu trebuie să fie desenat pe o bucata de lemn și să îți aducă satisfactie chipul unui om diferit sau să te facă să plângi! Este pur și simplu o înfățișare greșită pe care și-o imaginează oamenii, iar pentru alții… este o simplă sau complexă afacere.

Nu mai zic de pupat… să pupi acel portret unde au mai pupat înaintea ta, alte sute de persoane poate cu diferite boli. Acum, daca tu alegi asta și chiar îți dorești…. go on! Este pur și simplu un lucru nebiblic.

Nu lăsa tradiția oamenilor să fie mai presus de tradiția Domnului Isus!

Respectă ceea ce a făcut Domnul Isus, nu urma diferitele obiceiuri pe care le-au inventat oamenii pentru diferite scopuri!

Ma rog sa fie spre folosul fiecarui cititor sa inteleaga acum, până nu e prea târziu, că trebuie să citească și să împlinească Scriptura, fără a se lăsa influențat de alți oameni! Doamne ajută!

        Câteva pasaje în plus:

 • „Si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.” Romani 1:23
 • „La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l ciopleste lucratorul? La ce ar putea folosi un chip turnat care invata pe oameni minciuni, pentru ca lucratorul care l-a facut sa-si puna increderea in el, pe cand el faureste numai niste idoli muti?;Vai de cel ce zice lemnului: „Scoala-te”, si unei pietre mute: „Trezeste-te!” Poate ea sa dea invatatura? Iata ca este impodobita cu aur si argint, dar in ea nu este un duh care s-o insufleteasca.” Habacuc 2:18-19
 • „Dar tara lor este plina si de idoli, caci se inchina inaintea lucrarii mainilor lor, inaintea lucrurilor facute de degetele lor.” Isaia 2:8
 • „Idolii lor sunt argint si aur, facuti de maini omenesti;Au gura, dar nu vorbesc, au ochi; dar nu vad,au urechi, dar n-aud, au nas, dar nu miros;au maini, dar nu pipaie, picioare, dar nu merg; nu scot niciun sunet din gatlejul lor;Ca ei sunt cei ce-i fac, toti cei ce se incred in ei. Israele, increde-te in Domnul! El este ajutorul si scutul lor.” Ps 115:4-9
 • „Caci obiceiurile popoarelor sunt desarte. Taie un lemn din padure; mana mesterului il lucreaza cu securea;il impodobeste cu argint si aur, si ei il tintuiesc cu cuie si ciocane ca sa nu se clatine,dumnezeii acestia sunt ca o sperietoare de pasari intr-un ogor de castraveti si nu vorbesc; sunt dusi de altii, pentru ca nu pot sa mearga. Nu va temeti de ei, caci nu pot sa faca niciun rau si nu sunt in stare sa faca niciun bine.” Ieremia 10:3-5
 • „Ca nu cumva sa va stricati si sa va faceti un chip cioplit sau o infatisare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei” Deut 4:16
 • „Vor da inapoi, vor fi acoperiti de rusine cei ce se incred in idoli ciopliti si zic idolilor turnati: „Voi sunteti dumnezeii nostri!” Isaia 42:17
 • „Sa nu va intoarceti spre idoli si sa nu va faceti dumnezei turnati. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.” (Lev.19:4)
 • „Sa nu va faceti idoli, sa nu va ridicati nici chip cioplit, nici stalp de aducere aminte; sa nu puneti in tara voastra nicio piatra impodobita cu chipuri, ca sa va inchinati inaintea ei; caci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.” (Lev.26:1)
 • „Dar tara lor este plina si de idoli, caci se inchina inaintea lucrarii mainilor lor, inaintea lucrurilor facute de degetele lor.” (Isa.2:8)
 • „Vor da inapoi, vor fi acoperiti de rusine cei ce se incred in idoliciopliti si zic idolilor turnati: „Voi sunteti dumnezeii nostri!” (Isa.42:17)
 • „Cei ce fac idoli, toti sunt desertaciune, si cele mai frumoase lucrari ale lor nu slujesc la nimic. Ele insele marturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca sa ramana de rusine.” (Isa.44:9)
 • „La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l ciopleste lucratorul? La ce ar putea folosi un chip turnat care invata pe oameni minciuni, pentru ca lucratorul care l-a facut sa-si puna increderea in el, pe cand el faureste numai niste idoli muti?” (Hab.2:18)

 

In concluzie cui trebuie sa ne inchinam?

 •          „Va indemn, dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii,pentru imparati si pentru toti cei ce sunt inaltati in dregatorii, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea.Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru,care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului.Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos” 1 Tim 2:1-5

Athos--chilia-sf--Ipatie--fresca---naos--2015_w2000_h1333_q100

Reclame

Un gând despre „De ce nu ai nevoie de icoane?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: